Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Mondene
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5980
De la 07 Ianuarie 2003
123365552
pnl
Editorial

Este un primar fericit, are tot ce-i trebuie!

  • Ioan Rotundu
  • 4 June 2008, 23:00
Cătălin Flutur este singurul primar din judeţ care, în urma acestor alegeri locale, a obţinut tot ce a avut nevoie. În primul rând că a ieşit primar din turul întâi, iar procentul de 60% obţinut arată simpatia dar şi credibilitatea de care se bucură în faţa botoşănenilor. Flutur este primul primar de după 1990, după ce a fost votată Constituţia României, care a obţinut cel de-al doilea mandat consecutiv şi a fost reales din primul tur. În 1996, răposatul Ioan Cojocariu s-a confruntat în turul doi cu Constantin Conţac iar în 2000 confruntarea în turul doi s-a purtat între Egner şi Conţac ca în 2004 lupta din turul doi să se dea între Egner şi Flutur.
Pe lângă acest succes, Flutur a obţinut un altul, tot atât de important, dacă nu cumva cel mai important. Dintr-un număr de 23 de consilieri locali, partidul pe care-l conduce, PD-L, a obţinut 13 mandate, ceea ce-i permite să aibă controlul votului în şedinţele de consiliu şi să nu mai recurgă la artificii şi compromisuri politice, cum a procedat vreme de patru ani. Pentru că primarii Botoşanilor de după 1990 au avut tot timpul contre din partea consilierilor municipali.
În legislatura 1996 – 2000, Ioan Cojocariu a avut cel mai ostil consiliu local, dar şi multă uneltire din partea celor doi viceprimari: Ioan Viorel Ciobanu şi Romulus Eram. A rămas celebră, în mediul politic, procedura celor doi viceprimari. Îi băgau lui Cojocariu în mapa de corespondenţă cele mai conflictuale şi complicate adrese care vizau primăria. În timp ce Cojocaru pierdea ore întregi să rezolve corespondenţa, cei doi viceprimari se ocupau de problemele aducătoare de şperţ.
Tot de atunci Eram a fost evaluat la preţul de „o sută de mărci”, drept şperţ pentru rezolvarea problemelor de care aveai nevoie. Şi-a sfârşit mandatul în aceste zile, când preţul său sărise la „o sută de euro”, preţul de pornire. Tot în mandatul lui Cojocariu, comisia economică formată din consilierii locali Florin Egner, Andrei Paramanov, Constantin Zărnescu, Gheorghe Vâzdoagă au întocmit propriul buget al primăriei, buget care a fost aprobat în defavoarea celui propus de primarul Cojocariu.
În legislatura 2000 – 2004, primarul Florin Egner a adoptat o nouă tehnică. Înaintea oricărei şedinţe oficiale de consiliu municipal, el convoca cu două, trei zile o alta. În această şedinţă el aducea la cunoştinţa consilierilor ordinea de zi, în special la diverse, unde erau necesare aprobările pentru noi construcţii, concesionări terenuri, schimburi de teren, închirieri de spaţiu, construcţii de garaje etc. şi îi punea să voteze la rece. Unde constata că există pericolul să nu fie votată vreo cerere, negocia cu cei care se opuneau pentru a le obţine votul. Aşa s-a explicat că în mandatul lui Egner nici o cerere primită de acesta n-a fost respinsă de consilieri. Iar consilierii au primit fiecare ce-a cerut: apartament pentru odrasle, schimburi de teren, concesiuni pentru spaţii comerciale, priorităţi la apartamente ANL pentru cunoştinţe şi multe altele.
Din 2004, primarul Flutur s-a descurcat mai greu. Cel mai înverşunat duşman al său a fost Florin Egner, care de pe poziţia de consilier municipal, l-a blocat pe Flutur cât i-a stat în putinţă. Mai ales că reuşise să obţină în CLM o grupare majoritară şi ostilă lui Flutur. Nici Flutur n-a stat pe post de fraier. Pe secret, a negociat votul, acolo unde au fost interese majore, şi a obţinut ce-a vrut. Nu totul, dar în mare majoritate da.
Acum, primarul Flutur are în CLM o majoritate confortabilă. Totul este să aibă măsură în ce va cere consilierilor să voteze, iar cererile sale să fie în interesul botoşănenilor şi nu al unor persoane influente din preajma sa.
Să mai adăugăm faptul că, vreme de patru ani, preşedintele Constantin Conţac l-a faultat la bani pe Flutur, blocând fonduri importante cu care primăria ar fi rezolvat mai repede problemele de investiţii din oraş. Tot vreme de patru ani preşedintele Conţac s-a judecat cu primarul Flutur, alte fonduri fiind blocate, în aşteptarea soluţiilor judecătoreşti. Prin obţinerea funcţiei de preşedinte al CJ de către democrat-liberalul Mihai Ţâbuleac, Flutur are deschis drumul spre punga cu bani a bugetului judeţean, are sprijin pentru obţinerea fondurilor europene.
Una peste alta, primarului Flutur nu-i lipseşte nimic, nu se poate plânge de nimic. Dumnezeu i-a ascultat ruga şi i-a dat tot ce şi-a dorit. Totul e să dea dovadă de multă cumpătare şi să nu cadă pradă lăcomiei. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Au dat banul, dar n-au primi ciolanul
Inspectorul Lăcătuş şi-a dat pe faţă arama de dictator comunist
el este acuzat că a jignit şi umilit mai multe cadre didactice
A murit din incompetenţa medicilor
ITM a dat iama printre agenţii economici aflaţi în neregulă
Mizează pe cartea românismului pentru a câştiga şi alegerile din 2009
Comentariul comentariilor (CXXVIII)
(Ioan Rotundu)
Costel Busuioc şi albumul său de debut
Iredentiştii maghiari ameninţă cu acţiuni tip „Kosovo“ în Ardeal
Miza geostrategică a Marii Negre, subiect de dezbatere la Paris
Autorităţile de la Chişinău doresc sa creeze o naţiune de homo sovieticus
Confirmă declaraţiile antiromâneşti ale lui David Kramer
De ziua Mediului, MMDD te invita sa stingi lumina!
Jugaru încheie sezonul cu arestări şi jafuri
Jandarmeria ne informează
Program Tele'M Botoşani joi, 5 iunie
„Eroi au fost, eroi sunt încă”
Câmpanu îl temperează pe Onişa
Un impresar din Petesburg interesat de actorii botoşăneni
Teatrul Vasilache aşteaptă forţe proaspete
PD-L-ul este sfătuit să lase la o parte bocetul să accepte că mai sunt şi alţii
Se anunţă sancţiuni pentru liberalii mai leneşi
Liberalii asigură că Ţurcanu e numai bun de vicepreşedinte pentru CJ
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog