Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5835
De la 07 Ianuarie 2003
123202138
pnl

Românul şi patriotismul pierdut

  • 22 January 2008, 23:00
După `89, la noi, al români, noţiunea de patriotism a luat-o razna. Ca atâtea alte cele. Cauzele se regăsesc în exacerbarea noţiunii înainte, în socialism, în nonşalanţa cu care mulţi scriitori, muzicieni, artişti plastici o afişau în a veni în faţa organelor cu producţiile lor – unele, să recunoaştem, departe de a fi categorisite maculatură, subproducţii -, în acordarea unor simbioze patrie-cultul personalităţii, ac atare, după cum renunţarea, astăzi, de teamă, de a nu cădea în desuet ş.a., a ideii de patrie şi patriotism. Este un fapt periculos, reflectat, la rându-i, în fenomenul mirajului Occidentului şi părăsirea masivă a ţării, în evoluţia demografică, în dezinteresul unui mare segment al românilor.
Acum, românului încep să-i displacă frumuseţile ţării, pitorescul ei, atracţiile ei, tinzând spre plaiuri exotice unde, crede, întâlneşte paradisul. Drept este, turismul nostru, practicat primitiv şi exagerat de scump, nu vine în întâmpinarea românului autohton, nici în aflarea, de către acesta, a condiţiei bunului român. Astfel că, buruiana rea îl năpădeşte, eforturile de stârpire a ei fiind enorm de mult îngreunate, dacă nu zadarnice. Este greu de mizat şi pe aportul sistemului de educaţie, trâmbiţat pentru reformele sale prezente şi viitoare, de care românul nu prea are parte, şi aşa, de care fuge cât vede cu ochii, categorisindu-l fals şi inutil. Ce păcat că nu se aude unde şi de către cine trebuie!
Marea istorie a lumii şi a ţării este oricând plină de exemple ilustre ale manifestării patriotismului şi dragostei de Neam şi Ţară, cu jertfele de rigoare, ale altora sau ale noastre, încât conduita patriotică s-ar forma aproape de la sine. Dar, cine să o deschidă, cine să o cunoască? Deşertăciunea se cuibăreşte tot mai adânc în sufletul şi în conştiinţa românului, distras de societatea de consum, de acţiunea arbitrară a relaţiilor interumane. Multitudinea de jocuri pe calculator, sexul de pe buzele multora şi de pe sticlă, jocurile de noroc îl tentează şi îl aservesc de mic pe român. Hilara deviz㠄Noi creştem odată cu ţara!”, utilizată de către piticii circului de stat are, acum, o nouă posesie. Şi, cum ţara creşte cum creşte, se întrevede uşor rezultatul pentru cei ce îşi fac pornirea în viaţă. Drumurile lor toate duc spre o ţintă greşită, către van.
Trist este, în căutarea patriotismului pierdut nu porneşte nimeni, intoxicări de tot soiul, politici antiromâneşti, venite din diverse direcţii au darul să-l ţină departe de problemă pe român care, trăind astfel, îşi va pierde identitatea, mai mult ca sigur. „Deşteaptă-te, române!”, pare-se, rămâne un imn al trecutului istoric şi glorios, cu mesajul adresat altor generaţii. Este trist şi ruşinos, totodată. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (XXXI)
(Ioan Rorundu)
Profesorii încă speră să primească tichete cadou
Profesorii au descoperit plăcerea grevei
Ionuţ Iftimoaie, profesor la liceul ”I.L. Caragiale”
Horoscop
Imaginaţia beţivului
Salată Coleslaw
Asasinii morali ai unei fetiţe
Seminar despre cooperarea transfrontalieră
Onoare pierdută la „Barul Pădurii”
Prefectul inistă să-i fie remisă situaţia primelor
Clădirea Prefecturii începe să rămână fără ornamente
Primarul Flutur nu cedează nici o palmă de pământ
Prefectul Sorescu caută soluţii pentru Casa Sofian
Sediu nou de primărie în Vorona
Conţac l-a aşezat pe Păunescu deasupra lui Dinescu
Program TELE’M Botoşani, miercuri, 23 ianuarie
O şansă bună de angajare
Organizaţii din Ucraina cer sprijinul APM Botoşani
Cu soarta pecetluită
Ioan Rotundu
Cel puţin 50 de puncte pentru o gradaţie de merit
Înscrierile în clasa I
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog