Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
22382
De la 07 Ianuarie 2003
97605626
Sondaj:

70% din populatia Ungariei nu vor ca maghiarii din strainatate sa voteze la alegerile parlamentare

  • 12 January 2018, 23:00
La nivelul întregii populaţii a Ungariei, doar 20% sunt de acord ca maghiarii din afara graniţelor ţării să participe la alegerile parlamentare din Ungaria, care vor avea loc pe 8 aprilie, rezultă din datele sondajului de opinie realizat de Institutul Republikon, la solicitarea portalului 24.hu, citat de Rador.
Potrivit sondajului de opinie, 70% din populaţie se opune participării maghiarilor de dincolo de graniţele ţării, 40% chiar ar retrage dreptul lor de vot, iar 25% din populaţie i-ar priva şi de cetăţenia ungară pe cei un milion de maghiari din afara graniţelor ţării care au primit cetăţenie ungară începând cu anul 2010.
Sintetizat, acestea sunt rezultatele sondajului de opinie realizat de Institutul Republikon. Cei care se opun exercitării dreptului de vot de către persoanele cu dublă cetăţenie din ţările vecine ale Ungariei sunt divizaţi în ceea ce priveşte posibilitatea de retragere ulterioară a acestui drept. 40% din intervievaţi ar retrage dreptul de vot de la maghiarii de dincolo de graniţele Ungariei, iar 31% nu ar retrage acest drept, în pofida unor resentimente.
Este surprinzător, însă, că şi dintre alegătorii FIDESZ doar 37% sunt de acord cu extinderea dreptului de vot după 2010, iar 26% le-ar retrage maghiarilor acest drept, la fel cum crede majoritatea simpatizanţilor stângii, în timp ce 31% ar menţine în continuare valabilitatea acestui drept, cu toate că nu este de acord cu acesta. Este neaşteptat şi faptul că alegătorii partidului Jobbik resping exercitarea dreptului la vot de către maghiarii de dincolo de graniţele Ungariei într-un procent şi mai mare (58%) decât a simpatizanţii liberalilor de stânga.
Chiar şi din datele sondajului rezultă că pentru alegătorii ungari este o chestiune foarte importantă faptul că FIDESZ poate influenţa în mod decisiv rezultatele alegerilor cu ajutorul maghiarilor de dincolo de graniţele ţării.
Editorialul publicaţiei Vasárnapi Hirek scrie că şansele sunt tot mai mari pentru ca maghiarii de dincolo de graniţele Ungariei să decidă victoria FIDESZ la alegerile din aprilie. La această concluzie s-a ajuns datorită faptului că FIDESZ susţine acum mult mai puternic înregistrarea în registrul electoral a maghiarilor din afara graniţelor ţării.
În ceea ce priveşte disponibilitatea de a participa la scrutin, Institutul Republikon menţionează că în timp ce vara anului trecut înregistrarea în registrul electoral a fost solicitată de două mii de noi cetăţeni maghiarii din afara Ungariei, în septembrie numărul lor a crescut la trei mii, în octombrie, la 3.500, iar în noiembrie şi decembrie la câte opt mii. Respectiv, în mai puţin de o jumătate de an numărul celor care au solicitat înregistrarea a crescut de patru ori.
Potrivit datelor Biroului Electoral Naţional, în prezent sunt înregistraţi 315 mii de cetăţeni ungari din afara graniţelor ţării care nu au domiciliu în Ungaria. Cu o jumătate de an în urmă se credea că numărul maghiarilor înregistraţi va fi în aprilie 320 de mii. Faţă de această cifră, acum mulţi nu exclud că la alegeri vor vota 350-400 de mii de maghiari din afara graniţelor Ungariei.
De menţionat că formaţiunea Coaliţia Democratică a demarat la sfârşitul lunii octombrie a anului trecut o campanie de strângere de semnături pentru ca maghiarii de dincolo de graniţele Ungariei să nu aibă posibilitatea de a participa la alegerile din Ungaria. Această acţiune nu este susţinută de celelalte partide din opoziţie, ba mai mult, multe dintre acestea s-au exprimat pe un ton critic faţă de această iniţiativă, probabil din considerente morale, menţionează Institutul Republikon.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 13.01.2018
Bancul zilei: Mesajul doctorului către sora şefă
Politistul acuzat de pedofilie, decorat in 2012 de Basescu cu ordinul
/ Propunerea, facuta de ministrul de interne de atunci, Ioan Rus
Inspectia Judiciara a demarat o actiune disciplinara fata de Kovesi Sefa DNA este acuzata de 3 abateri
Cristian Rapcencu: Cateva lamuriri despre noul Formular 600.
Exemple si mod de calcul
Oresa-n gzra lu' Rotundu: Emisiunea din 12.01.2018
Clădire istorică transformată în ladă de gunoi
Ce ascunde dosarul de abandon familial al amantului Ralucăi Stâncescu
Cuprins de beţia puterii, Mihai Tincu fabulează
Rotaru şi fudulia prostiei
Ministrul Daea şi senatorul Trufin, nişte mincinoşi
De frica mazilirii, Dragnea bântuie judeţele Moldovei
Pe la curul calului şi prin faţa amantei şefului să nu treci
Teodor Epure, „stejarul” din Dumbrava Înaltă
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă